Yemek Kültürü

TÜRKİYE'Yİ KEŞFET

Türk toplumunda günlük yaşam, öğünlerin ve uzun yemeklerin etrafında şekillenir. Ev hayatının merkezi mutfaktır. Büyük şehirlerde bile aileler akşam yemeklerini çoğunlukla beraber ve evde yemeyi tercih ederler. Özellikle konukların ağırlandığı yemeklerin ardından masa hemen toplanmaz, uzun uzun sohbet edilir, müzik dinlenip eğlenilir.

Zengin malzemeler ve yoğun bir emekle yapılan yemekleriyle Türk mutfağı dünyaca ünlüdür. Bu eşsiz lezzetleri restoranlarda veya konuk olduğunuz bir evde tadabilirsiniz. Evde yemek pişirmek çok yaygındır. Taze yemeklik malzemeleri manavlardan, süpermarketlerden ya da belli günlerde kurulan pazarlardan alabilirsiniz.

Dışarıda Yemek

Türkiye’de evde yemek ne kadar yaygınsa da, karnınızı dışarıda doyurmak için de geleneksel yemeklerden basit sandviçlere kadar çok çeşitli ve doyurucu seçeneğiniz vardır. Kırmızı/beyaz et ve deniz ürünleri yemekleri ile vejetaryen alternatifler sunan restoranlar ve kafeler tüm büyük şehirlerde rahatlıkla bulunur.

Restoranlarda sipariş ettiğiniz yemek gelmeden önce birkaç çeşit atıştırmalık ve meze (appetizers) ikram edilir. İkramları da hesaba katarak siparişinize karar verin. Unutmayın: ikramlar ve sürahide servis edilen su ücretsizdir; şişe su ise ücretlidir!

Türk Kahvaltısı

Pek çok kültürden farklı olarak Türk kahvaltısı gerçek bir öğündür ve annelerin tavsiye ettiği üzere atlanmamalıdır! Simit, gözleme, poğaça gibi hamur işleri hızlı bir kahvaltının vazgeçilmezidir. Fakat uzun, keyifli bir haftasonu kahvaltısında masanın şunlarla donatıldığını gördüğünüzde şaşırmayın: peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, sucuk, börek, gözleme, reçel, bal ve tabii ki çay.

Öğrenci Dostu Yemekler

İşte size dışarıda yemek için hızlı ve hesaplı seçenekler:

Döner: Şehirdeki birçok kebap restoranının vitrininde dik bir eksene geçirilmiş etlerin döndürülerek pişirildiğini göreceksiniz. İşte bu bir Türkiye spesilayi olan dönerdir. Dönerin öğrenciler için güzel yanı ekmek arası olarak da yenebilmesidir.

Mantı: Farklı ülkelerde benzerleri bulunan mantı, içine kıyma konularak hazırlanan hamur parçacıklarıdır. Genellikle yoğurtla ve salçayla servis edilir.

Çorba: Türkiye’de her şeyin çorbasının yapıldığını göreceksiniz. Çoğu zaman vejetaryen ve bol sulu olan çorbalarda türlü sebzeler ve bakliyatlar kullanılır. Etli türleri de olan çorbalar bir öğrencinin isteyebileceği hafif bir öğle ya da akşam yemeği için idealdir.

Kuru Fasulye & Pilav: Üniversite yemekhanelerinin ve ev yemekleri yapan restoranların menülerinin vazgeçilmezidir. Pilav bulgur ya da pirinçten yapılır ve çoğu zaman sulu yemeklerin yanında servis edilir. Söylenene göre kuru fasulye pilavla beraber yendiğinde besin değeri kat be kat artmaktadır!

Börek, Gözleme, Poğaça: Hamur işleri kahvaltılarda ve ara öğünlerde sizi kurtaracak temel besinlerdir. Üniversite kantinlerinde, pastanelerde ve bazı restoranlarda çok farklı çeşitlerini bulabilirsiniz: sebzeli, etli, peynirli...

Üniversite Yemekhaneleri & Kantinleri

Pek çok üniversitede öğrencilere 2 ya da 3 öğün yemek sunulan bir yemekhane vardır. Tabldot ya da alakart tercih edebileceğiniz yemeklerin fiyatı devlet tarafından sübvanse edildiğinden gayet makuldür. Pek çok üniversitede merkezi yemekhanenin dışında kantin, restoran ve kafelere rastlamak da mümkündür.

Yemekhanenizin menüsünde aşağıdaki yemekleri gördüğünüzde kaçırmamalısınız. Bunlar tatmadan Türkiye’den ayrılmak istemeyeceğiniz lezzetlerdir.

- Karnıyarık
- İmambayıldı
- Tas kebabı
- Yaprak sarma
- Kebap
- Baklava
- Kazandibi